Inredning | Livsstil 22 nov 2024
Äldres ensamhet är ett samhällsproblem. Många lever isolerat, långt borta från anhöriga och utan vänner. Men samtidigt har det blivit allt mer accepterat att våga ta emot hjälp. Pia Ekstrand, leg arbetsterapeut på Alltid Nära, är en av hjältarna och arbetar som medmänniska.
Baksidan för den människa som fått ett långt liv kan också betyda att ensamheten blir den nya vardagen. Kanske har vännerna gått bort och barnen bor på annan ort. Att hemtjänsten inte räcker till för att hinna stanna en stund gör inte situationen enklare.
– Jag såg en stor förändring under och efter pandemin. Man blev isolerad och det är svårt att komma igång igen och våga sig ut i samhället. Man tappade drivet och blev osäker. Många byggde upp en inre ångest, berättar Pia Ekstrand som driver Alltid nära i Linköping.
Pia Ekstrand menar att det behövs medmänniskor som har tid för att bryta isoleringen och skapa en god stund tillsammans. Hon upplever att det man saknar mest är en hjälpande hand och att det finns någon som lyssnar.
– Det gnager i mig att se ensamma människor. Jag vill bidra till bättre livskvalitet. Att få skratta ihop, gör min dag. Jag är ett komplement till hemtjänsten som är stressade, menar Pia.
Social städning en bra ingång
Ensamheten kan se olika ut, berättar Pia. Vardag för den ena kan vara äventyr för en annan och man söker sällskap av olika anledningar. Det kan ha blivit tungt att städa eller att gå ut och handla. Eller vill man bara sitta ner en stund och prata eller lösa korsord.
– Jag förespråkar gärna ”social städning”. Vi börjar med att städa tillsammans och när vi har umgåtts ett tag förändras vårt samarbete och vi gör andra saker ihop. Det kan vara både högläsning, putsa skor och baka. Många behöver bara bolla sina tankar med någon.
Förtroendet är viktigt
När Pia Ekstrand startade sin verksamhet som medmänniska med Alltidnära.nu var hon ensam om detta. Hon upplevde först att det fanns en viss misstänksamhet om att hon ville sko sig på de äldre. Och såklart, bedrägerier mot äldre finns.
– Självklart ska man vara kritisk och göra en undersökning. Därför är det viktigt att anhöriga vet vem jag är. Det handlar om att få ett förtroende och det förstår att mitt engagemang för äldre är med hjärtat. Jag bidrar med att göra livet lite bättre, det kan räcka så.
De som hör av sig till Pia är ofta i 70-årsåldern och uppåt. Mer sällan är det deras anhöriga.
Även om många har det knapert ekonomiskt ser de att livskvaliteten ökar. Och tack vare rut-avdraget blir priset för hjälp överkomligt.
– Några av mina kunder har specifika dagar i veckan. Andra vill bara att jag kommer ibland. Det kan se väldigt olika ut. Det är skönt för dem att vi inte behöver bestämma. Inte heller vad vi ska göra. De kan ringa mig när de vill och jag svarar när jag kan. Det kanske behöver en ny tv. Då slänger vi in rullatorn i bilen och så kör vi, skrattar Pia Ekstrand.
Text: Eva Rydinger