En get eller en höna är faktiskt en mer värdefull och långsiktig gåva än pengar, till ett barn i många situationer. Djuret ger ägg eller mjölk, och förräntar sig dubbelt med första killingen eller kycklingen. Värdet är stabilt och kan betala för sjukvård eller en husreparation i en nödsituation. Villanytt tittar på det smarta projektet ”Boskapsutdelning”, initierat av Hoppets Stjärna, som gjort det enkelt för oss alla att bidra till levande gåvor.
För barn i länder med instabil ekonomi är inte ett sparkonto eller en bankbok någon säker trygghet. Boskap är däremot ett fantastiskt tryggt kapital, som kan ge näring och avkastning samtidigt som värdet består. Det här insåg den svenska hjälporganisationen Hoppets Stjärna, som skapade ett smidigt system där tusentals svenskar redan har bidragit med valfria summor. Och för varje gåva får fler barnfamiljer ta emot sitt värdefulla boskapsdjur, som omfamnas med kärleksfulla kramar.
Dennis Thern är en av medarbetarna som mött familjer i Haiti och Rumänien:
– Jag träffade Cornelia med hennes barn Adelin, Elena, Michal och Andrea. De hade sett hur en del andra familjer fått djur, och vilken stor betydelse det inneburit. Så de blev oerhört tacksamma när de själva fick en häst och en get, och senare även hönor. Djuren ger barnen ägg, ost och mjölk varje dag, vilket är en tillgång som ökar barnens möjlighet att studera och utvecklas.
Första killingen till skolkamraten
Det smarta med boskapsutdelningen är att när djuren får sin första unge – en kyckling, en killing eller ett lamm – så överräcks det unga djuret till en av barnens skolkamrater. Varje djur växer alltså till hjälp för andra. Dennis Thern berättar:
– Mamman, Cornelia, berättade hur de har kunnat dela med sig, vartefter beståndet ökat. Barnens mormor har fått hönor, och deras farbror har fått en killing. Familjen hälsade, från djupet av deras hjärtan, till de svenskar som möjliggjort att de nu har mat på bordet.
Vilka djurarter som är lämpligast att starta med beror helt på familjens och platsens förutsättningar. Därför besöker organisationens kontaktperson först familjen och barnen, och samtalar med dem om behoven och möjligheterna.
Djuren väckte pappans ansvar
Dennis Thern mötte även familjen Grosu. De fick tidigt fick två getter och några kycklingar, som strax ledde till utökning.
– Flickan Ana går i fjärde klass och hon berättade hur djurens nya generationer gör situationen tryggare. Dels genom äggen och mjölken som de ger, dels som nya djur till närstående, eller att betala nödvändigheter med. Hennes pappa var tidigare uppgiven och gick in i missbruk, men han växte i styrka när djuren kom. Han blev nykter och tar nu stort ansvar för boskapshållningen, som växt till trettiofem egna höns och flera andra djur.
Den som är intresserad av att bidra till boskapsutdelningen kan besöka starofhope.se.
Text: Tom Swales