Badrum/VVS | Byggnation 23 nov 2024
Allt fler preppar i hemmen med vattendunkar, tändstickor och stearinljus. Det finns en medvetenhet i dag om samhällets sårbarhet. Och när elpriserna skjuter i höjden får alternativa energikällor ett större fokus. Jonas Nyrén är ägare till Svenska gas och gasol, och ser ett tydligt ökat intresse för gasolkaminer.
Höga elpriser och rädslan för plötsliga strömavbrott har fått oss att upptäcka andra energikällor. Att stödelda på vintern med en gasolkamin är bra när det är kallt.
– När elpriserna drog i väg vintras, märkte vi av ett ökat intresse för gasolkaminer. Gasol är billigare än el idag, priset motsvarar ca 2,50 kronor per kWh. Från början användes gasolen bara i uterum, men det är inte fel att ta in den vintertid om man har höga elkostnader, berättar Jonas Nyrén.
Skillnaden mellan gasol och infravärme
Så vad är skillnaden mellan gasolkamin och infravärme för uterummet, och vad ska man välja?
– Uppvärmning med gasol är att föredra eftersom den värmer upp luften i sin omgivning. Men uterummet bör vara inglasat, annars är det som att elda för kråkorna.
Infravärmaren är bättre för ett öppet uterum, då den värmer de som sitter närmast strålningen, säger Jonas Nyrén.
Sensorer för säkerhet
Om en gasolkamin ska användas inomhus bör rummet vara välventilerat för att undvika för hög koldioxidhalt. Men de flesta moderna gasolkaminer har sensorer och känner av halten av koldioxid.
– De flesta kaminer har tändsäkring och koldioxidvakt. När du eldar använder du syret inomhus som omvandlas till koldioxid. Blir det för hög halt koldioxid stänger kaminen av sig själv. Och det blir inte heller något sot utan det handlar om ren och fin förbränning, säger Jonas Nyrén.
Välj rätt gasolkamin
Det finns två olika varianter av gasolkaminer. Den ena typen har ett keramiskt element som främst alstrar infravärme.
– Den andra varianten är vassare. Kaminen hämtar in kalluft från golvet och sprutar ut varmluft. Det blir bra luftcirkulation runt kaminen och värmer rummet effektivt. Dessutom kan man ställa in olika temperaturer, så att den sköter sig själv och kan vara på dygnet runt, säger Jonas Nyrén.
Stålflaska eller komposit?
Kompositflaskan är den populäraste gasolflaskan för hemmet eller stugan. En fördel är att man kan se gasolnivån och att den har en låg vikt.
– Men man ska komma ihåg att om man använder kompositflaskor kan det lukta. Gas är luktfri och därför har man tillsatt ett doftmedel för att upptäcka läckage. Och denna lukt tränger igenom kompositen. Vi rekommenderar därför stålflaska om du ska ha den inomhus, berättar Jonas Nyrén.
Gasol är dessutom en miljövänlig energikälla. Jonas Nyrén berättar om att den gas han säljer är en biprodukt från naturgas och kommer från Nordsjön.
– Det kan vara värt att kolla upp men kanske inte alltid så lätt. Fråga leverantören! Gasen kan ha sitt ursprung från råolja. Men å andra sidan hade den brunnit upp ändå, så egentligen gör du bara naturen en tjänst, avslutar Jonas Nyrén.
Text: Eva Rydinger