Badrum/VVS | Byggnation 23 nov 2024
Ska du bygga hus? Vill du bygga hållbart? Idag har du stora möjligheter att välja klimat- och energismarta material och välja bort plast och långa transporter. Johan Billing på Bosumhus berättar mer.
Vad är hållbart byggande? Vad är ett hållbart byggt hus, sett ur klimat- och energiperspektiv?
– För mig är hållbart byggande att du gör hållbara val från början, inte minst vad gäller husets grundkonstruktion. Välj material som krävt så lite klimatpåverkan som möjligt vid tillverkning och transport och som kan stå sig under lång tid framåt.
Massivt trä och naturmaterial
Med grundkonstruktionen menar Johan Billing husets stomme, isolering och fuktskydd.
- Stomme. De flesta industritillverkade, nyckelfärdiga hus idag är uppbyggda av träreglar med isolering mellan. Johan däremot är en varm förespråkare av att välja en stomme av massivt trä.
– Att bygga i massivt trä är lite dyrare, men det finns flera stora fördelar. Du får du tjocka väggar som håller värmen länge och tar bort mycket ljud från omvärlden. Det här är väggar som klarar alla energikrav som ställs idag. Och den som gillar timmerhuskänslan kan ha en eller flera träväggar öppna och synliga i huset.
- Isolering. Det vanliga är att isolera med stenull- eller glasfibermaterial. Men det finns mer hållbara val att göra.
– Vi isolerar med ett tjockt lager av återvunnen cellulosa, närmare bestämt gammalt svenskt tidningspapper.
- Fuktskyddande lager. Standardlösningen sedan många år är att klä in grundkonstruktionen med ett lager plast och på så sätt stänga fukt ute. Men det finns en ny lösning som blir allt vanligare: diffusionsöppen duk.
– En diffusionsöppen duk skyddar mot väder och vind, men har ett visst genomsläpp för fukten. Skulle en fukthalt uppstå i konstruktionen stängs den inte inne som med plast utan kan vandra ut. Huset kan andas.
Smarta block av bästa virket
Det finns olika sätt att bygga hus med massivt trä. Bosumhus har utvecklat ett helt eget, som i princip går ut på att bygga med klossar.
– Vi bygger väggarna av utsågade träblock, 15 centimeter tjocka, 20 centimeter höga och 30, 45 eller 60 centimeter långa. Blocken sammanfogas utan vare sig lim, spik eller skruv utan med plywoodremsor i sågade spår. Blocken gör det flexibelt att bygga och effektivt att transportera. Virket är av kärnfuru, det vill säga det innersta virket av träd som fått växa långsamt, och det är hugget max sex mil från sågverket i norra Skåne, så vi slipper långa virkestransporter.