Inredning | Möbler 23 dec 2024
Vinylgolven har verkligen genomgått en kvalitativ utveckling under de senaste tio åren. Numera består vinylgolv vanligen av enskilda bitar – typ plattor, ark, lameller eller brädor – som läggs samman med klicksystem. Vinylgolv finns visserligen också på rulle, men de är av en annan mjukare typ som allmänt kallas vinylmatta. Allt om den typen kan du läsa i en annan artikel på Villanytt. Här lyfter vi fram egenskaperna hos de flerskiktade vinylgolven, av hård typ, som läggs bräda för bräda.
Tåligare mot fukt och repor
Dagens vinylgolv består av brädor som alltmer påminner om laminatgolv, men helt utan träfiber- eller spånskiva i kärnan. Golven är mycket motståndskraftiga mot slitage och stötar, och slår många andra golvmaterial i de grenarna. I synnerhet är vinylgolven särskilt fördelaktiga i kök, våtutrymmen och entréhallar. Tack vare dess icke-organiska material och täta yta, så påverkas de inte av fukten från slask, regn och snö som dras in med ytterskorna. Eftersom kärnan ofta består av plastiska material eller kompositer, så fuktskadas golvdelarna inte även om fukt skulle tränga in i skarvarna. Ytans egenskaper gör också att vinylgolven är härligt lätta att hålla rena och städa av. De mest kvalitativa vinylgolven har en yta som i fråga om hårdhet och tålighet mot repor, nästan tangerar klinker. Men, även de enklare produkterna har reptåligare yta än ekgolv.
Enkla att lägga
Ett starkt skäl till att många väljer vinylgolv är att de finns i så många, färger, mönster och designs. Särskilt imitationerna av trä- och klinkergolv har utvecklats till övertygande alternativ. De finns även med många grafiska mönster, som exempelvis rutigt, och just nu trendar vinylgolv i grå kulörer.
Att vinylgolv även är enkla att lägga har också bidragit till den växande populariseringen. Monteringen sker vanligen med klickskarvning och läggningen kräver endast enklare verktyg. Dessutom kan vissa tillverkares ”vinylgolvs-brädor” kapas genom att enkelt skära en skåra och sedan bryta den. Snitten blir då tillräckligt fina för att gömmas under golvsockel, och att man slipper såga materialet gör att golvläggningen blir både dammfriare och enklare.
Flytande eller limmat
De vinylgolv som länkas ihop med klicksystem kan läggas flytande, det vill säga utan att limmas eller tejpas, om underlaget har de rätta förutsättningarna. Ett fastlimmat golv kommer att upplevas som mer solitt och stabilt, men läggs det flytande så öppnar sig fler möjligheter. Det blir enklare att byta och golvet kan återanvändas i ett annat rum. Flytande läggning gör det även enklare att endast byta ut en enda del om en skada uppstår. Man bör först lägga en ljuddämpande foam-duk på underlaget, för att försäkra sig om att det ovanpåliggande vinylgolvet inte ska låta ”ihåligt” när man går på det. Men, vill man absolut att ett klinker- eller träimiterande vinylgolv ska kännas som äkta, så råder Villanytt att golvet fästs tätt mot underlaget.
Text: Redaktionen, Villanytt
Bild: Tarkett