Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 23 nov 2021

Fuktsäkert byggande

En fuktsäkerhetsprojektering skall alltid utföras under projekteringsskedet enligt boverkets byggregler. Det är rekommenderat att man redan i tidigt skede väger in fuktaspekter när man påbörjar designarbetet för ett nytt byggnadsverk och där man så tidigt som möjligt kartlägger olika fuktbelastningar och hur de olika konstruktionerna påverkas. Vi har pratat med David Cedin på Avanze Byggteknik för att få en klarar bild av fuktprojektering.

Hur en fuktsäkerhetsprojektering samt upprättande av fuktsäkerhetsplan utförs varierar stort beroende på hur komplex en byggnation är.

– Jag använder själv metoden enligt ”Bygga F” även för villor vilket är den av branschen rekommenderade metoden, säger David Cedin, Avanzebyggteknik.

Vilka skador kan uppstå vid brister i en byggnads fuktsäkerhet?

Det beror helt på vilka brister det handlar om och vilken konstruktionsdel som är utsatt. Man behöver hålla isär de olika fuktbelastningarna som exempelvis nederbörd (vätskefas), fuktdiffusion och fuktkonvektion (ångfas), förklarar David.

– Inträngande vatten från nederbörd kan ofta ge stora akuta fuktskador då det handlar om ett större fukttillskott under kort tid, säger han. Brister i en byggnads täthet (diffusion & konvektion) kan ge fuktskador som kanske inte upptäcks på långt tid och där mögel sakta växer till och kan skapa ohälsa. När problemen väl upptäcks kan saneringskostnaderna bli stora.

På vilket sätt kan kraftigt slagregn skada en byggnad?

Slagregn är ofta är som värst vid kusten och kan ge ett rikligt fukttillskott mot utsidan av klimatskalet. För de villor som uppförs i utsatta lägen skall man beakta att det slår in vatten horisontellt. Ja, faktiskt så kan även slagregn belasta underifrån framförallt där byggnader står uppe på en höjd där vindtryck och virvlar kan driva in vatten undertill.

– Ett exempel som man ser allt vanligare idag är nya moderna villor där man helt tagit bort taksprång och med fönsterpartier långt ut i fasaden och där man av estetiska skäl dessutom har valt bort droppbleck över fönster, säger David. Risken att slagregn kan driva in fukt är betydligt större för dessa konstruktioner.

Är svartmögel det samma som fuktskada?

Både ja och nej. Svartmögel är mer ett samlingsnamn för flera mögelsorter. Svartmögel är vanligt förekommande på trämaterial som spont i äldre vindar och krypgrunder där det bör anses vara en fuktskada. När svartmögel påträffas är det ett tecken på att svampsporerna har fått fäste och att klimatet är gynnsamt för tillväxt. Tillväxten kan avstanna emellanåt beroende på rådande klimat i och omkring materialet. När den relativa fuktigheten når nivåer för gynnsam tillväxt fortsätter det att växa igen.

– Man skall i dessa fall göra en åtgärd för att förhindra fortsatt påväxt alternativt avlägsna angripet material, säger David.Svartmögel finns även ofta i våra duschutrymmen som fått fäste i exempelvis kakelfogar där avlagringar av organiskt material och hög luftfuktighet ger ett gynnsamt klimat för tillväxt. God ventilation och rengöringsrutiner minskar risken för tillväxt.

Om svartmögel har en större utbredning eller påträffas på skivmaterial skall man omgående kontrollera detta. Det kan finnas en större bakomliggande fuktskada än den som framkommer på ytan. Avanze Byggteknik AB är ett företag som utför konsultuppdrag inom Bygg och Industri och arbetar med helheten och erbjuder tjänster inom flera områden med kombinerade tjänster. Bland annat har David gjort hela projekteringen i ett av husen i tv-programmet Husdrömmar med Gert Wingårdh.

Avslutningsvis tipsar David villaägaren att alltid se till att en fuktprojektering görs i tidigt skede och att regelbundna besiktningar gör under byggnationen. Se även till att slutbesiktningen blir gjord.

Text: Sabine von Borgstede

Annons