Att stimulera sin hund till lek, träning och motion är lika viktigt för mentala hälsan, som för den fysiska. Men, det gäller att välja leksaker och utmaningar som passar hundens egen nivå och karaktär. Villanytt ber Hanna Sahlin, på hundwebshopen Bojoboni, visa deras populära aktivitetsartiklar och ge tips om hur man bör tänka.
Hanna Sahlin har ett genuint intresse i hundars välmående, både som handlare och ideellt engagerad. Hon visar oss några utmanande pyssel som sporrar hunden till att aktivera sig, även när ägaren inte är delaktig.
–Precis som för oss människor, ska utmaningar vara på vår individuella nivå, för att verkligen tilltala oss. Därför är svårighetsnivån på de flesta av våra sådana artiklar märkta enligt en tre- eller fyrgradig skala. En enda tass-symbol betyder enkel, medan tre eller fyra tassar betyder svår. Belöningen ligger oftast i en godis- eller matbit, som de kommer åt om de lyckas lyfta bort klossar, flytta brickor eller skaka ur dem ur labyrinter, förklarar Hanna.
Att belöningen kräver arbete och tilldelas i begränsad takt, gör också att man hindrar överätande. Samtidigt så tränas hundens förmågor till att lösa problem, när deras instinkter bejakas.
Sluta tugga på skor och möbler
Även om hunden inte tränas målinriktat mot dressyr, lydnad, agility eller jakt, så behöver leklusten ändå stimuleras. Rätt leksak kan även få hunden att sluta tugga på möbler, skor eller andra otillåtna saker i hemmet.
–Visst, instämmer Hanna. Om hunden exempelvis tuggar på ett soffhörn, så kan man flytta hundens fokus till en leksak som erbjuder samma känsla. Man byter helt enkelt tuggsak.
I butiken hittar vi bollar, bitdjur, frisbees och annat i entusiasmerande färger och material som är stretchande, hårda, mjuka, doftande eller ljudande.
–Att leka tillsammans med hunden är såklart det bästa. Men med aktiverande leksaker så får hunden träning och stimulans även när ägaren har annat att göra. Och vi tipsar gärna om passande leksaker, på samma sätt som vi tipsar om koppel, selar, bäddar och annat.
Giftfria material
Villanytt noterar en del svenska hundprodukter, vilket känns extra tryggt för många hundägare.
–Ja, man vill ju kunna lita på att hunden inte får i sig giftiga ämnen, och dessutom så minskar man ju frakterna genom att välja svenskt. Dessutom vet jag att tillverkaren verkligen har utgått från hundägarnas önskemål och hundarnas behov, avslutar Hanna.
Text: Tom Swales