Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil 10 apr 2024

Klockor har olika tillfällen

På klockvärldens begagnatmarknad finns det olika kategorier, berättar Mark Ablhad på Grandeur Times i Täby. De verkar inom lyxkategorin med original, tidlös design, samlarvärden och klockor som kan överlämnas i flera generationer. Däremot är ”ultralyx” som exempelvis modifierats med diamanter, inte deras avdelning.

– De flesta klockor som våra kunder valt här ökar i värde varje år. De som köpte en klocka förra året skulle få mer idag. På det sättet är klockvärlden fascinerande, det är aldrig någon massproduktion av klockor och efterfrågan är alltid högre, berättar Toai Truong.

De kontaktas av intressenter som söker en speciell klocka och vill börja bygga på en klocksamling, och klockorna får nya hem ute i världen.

– Det är allt från stora samlare och entusiaster till den som köper sin första klocka. Vi ser ett större intresse bland unga som vill börja bygga upp sin kollektion men också personer som köper klockor för att ge bort i present för exempelvis studenten, säger Mark Ablhad.

– Det inte finns inte EN drömklocka. Alla klockor har olika tillfällen, menar Toai Truong.

Efterfrågan kan drivas av film och events

Just nu är det stor efterfrågan på Omega. Främst modellen Moonwatch, som bars av den första astronauten på månen. Omega bärs också upp i James Bond-filmer. Olika filmer och skådisar bär olika modeller.

– Många generationer har sett James Bond-filmerna och beroende på vilken skådis som de har följt väljer man också klockmodell. Ett annat varumärke är Cartier, ett modemedvetet varumärke som är stort på både dam- och herrsidan. Klockmärken som TAG Heuer sponsrar event som F1, vilket skapar ett stort tryck på den typen av klockor. Rolex är också alltid ett hett varumärke och har blivit marknadsdrivande för hela klockbranschen.

Verifierat, kontrollerat och ärligt

Mark tipsar om att den som köper en begagnad klocka ska se till att äktheten är verifierad och försäkrad vid leveransen.

– Vi har personlig service och finns tillgängliga hela vägen, även efteråt, och har vidtagit åtgärder för att allt ska gå rätt till. Vi har verifierade leverantörer som vet hur man hanterar en klocka. När vi får klockorna kontrolleras de på detaljnivå så att delarna är korrekta. Vi har också inhouse watchmakers som kollar urverket och bedömer klockans skick, säger Toai Truong.

–Vi försöker ta så korrekta bilder som möjligt och vi får ofta höra att vi är öppna och ärliga i våra beskrivningar, avslutar Mark Ablhad.

Annons