Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil

Upplev skärgårdsnatur på en fyrplats i yttersta skärgården

Fyrplatsen Söderarm ligger längst ut i havsbandet i Stockholms skärgård. Hit kommer besökare som vill uppleva och komma nära årstidernas olika skiftningar och uppleva en genuin fyrplats. Villanytt träffade Anngret Andersson som driver konferensanläggningen Söderarm.

Det är något särskilt med det yttersta havsbandet, på gränsen mot Ålands hav. Anngret Andersson är visserligen partisk, tillsammans med sin man bor de året runt på ön Torskär och driver konferensanläggningen Söderarm, från början en gammal fyr- och lotsplats.

– Det är en känsla här man inte kan förklara, utan den måste upplevas. När våra gäster kliver av på kajen, stannar de förundrat upp. Hamnen och fyren i bakgrunden i kombination med de karga klipphällarna och de fina gamla husen, väcker förvåning.

Alltid väder, en del av upplevelsen

Till skillnad från andra boenden ute i skärgården kommer många hit på höst och vinter för att rivas med av en storm eller ett oväder, vilket längst ute i havsbandet är en särskild upplevelse i den karga och utsatta skärgårdsmiljön. Och ska man ut i naturen, då måste man ta in naturen, menar Anngret.

– Söderarm är relativt ensamma om att ha öppet under vinterhalvåret så här långt ut i havsbandet. Vi lever nära naturen och vädret, väder är alltid vackert på sitt sätt. Så kom inte hit ut i högklackade skor och inte ylle heller om man du inte har en vindtät jacka utanpå. Sätt dig ner och bara titta, vi har många bord och bänkar utomhus.

För att komma ut till Söderarm tar man taxibåt, och denna kan bara åka ut under vad Anngret menar är normalvinter, när isen inte har lagt sig. Det går också att lägga till med egen båt, en militärkaj tjänar som gästbrygga.

– I januari och februari kommer vi att anordna dagsturer hit ut med möjlighet att få se både säl och havsörn. Men allt beror på isläget förstås, taxibåtarna är inte isgående, säger Anngret.

Middag i fyrtornet

Rummen för gästerna på Söderarm är före detta bostäder som har rustats tidstypiskt från den tid då det fanns boenden på ön. Idag bor man med heltidspension och äter sin middag i Markan eller i Tornet f.d. Små grupper kan även äta i själva fyren. Det blir mycket fisk på menyn, och helst från närområdet, till exempel vildfångad lax från Östersjön.

– Vi har fortsatt att behålla stilen, det är som att komma hem! Ett hus är rustat på femtiotalet, ett på sjuttiotalet och ett på åttiotalet. Ett av husen, Luckan, är en gammal militärbarack från 1939, och Markan är byggd 1940.

Fyrplats och militär historia

Att Söderarm är en gammal fyrplats och dessutom har en militär historia präglar ön och miljön här ute. Fyren står mitt på ön och finns ständigt i blickfånget. Och inte minst vittnar öns bastu, förlagd i en bunker, om öns militära historia somfunnits på ön sedan Andra världskriget. På museet finns bilder och berättelser från denna tid att ta del av.

– Många som kommer hit uttrycker att vistelsen här är en helhetsupplevelse. Fyren är en vacker byggnad, och går inte att undvika. Den är öppen för besök men bara när vi har visningar. De flesta grupper som kommer hit vill gärna titta in och kommer det enstaka båtar, försöker vi så långt det går att visa upp fyren, avslutar Anngret Andersson.

Text: Eva Rydinger

Annons