Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Golv/Mattor | Inredning 14 dec 2023

Välj golv utifrån förutsättningarna

Installationsgolv, ventilationsgolv, ljudgolv? Det är tre helt olika golvsystem, eller ”kategorier”, som erbjuder olika fördelar vid olika behov och förutsättningar. Göran Carlsson på Giha Golvsystem i Varberg lär oss när de olika golvsystemen passar bäst.

Göran förklarar att de utvecklar golvsystemen för att bemöta olika behov. Ibland önskas extra varma eller tysta golv, eller minsta miljöpåverkan, eller golv som eliminerar risken för mögel.

-Vid nybyggnation och renovering rekommenderar jag installationsgolv. Därför att det inte kräver avjämning av betong och är ett utmärkt system för att rikta golv, vilket sparar flera arbetsmoment. Det möjliggör också snabbare installation av rör- och kabeldragningar.

För att skapa miljövänligare golv så används färre komponenter och konstruktionsmaterial.

-Valet av rätt golv kan faktiskt göra världen lite bättre, säger Göran på Giha Golvsystem.

Golv mot fukt och mögel

Har du ett hus med fukt-, mögel- eller radonproblem så är ventilationsgolv ett lämpligt golvsystem.

– Våra ventilationsgolv har en patenterad och utprovad funktion som underlättar luftflöde. Det hjälper utvädringen av ohälsosamma partiklar i inomhusluften, samtidigt som man får ett varmt golv, intygar Göran.

Han förklarar att systemet passar de flesta typer av underlag, oberoende av lutning eller ojämnheter, och är lätt att installera.

– Nylonskruvarna skruvas direkt i de förmonterade nylonbussningarna i golvspånskivan, vilket gör det snabbt och kostnadseffektivt att montera.

Tystare golv

Ljudmiljön är ett vanligt problem i bostäder med särskilda akustiska förutsättningar, som förstärker buller och fortplantar ljudvågorna. En lösning är då att välja ljudgolv, menar Göran på Giha Golvsystem:

– Golvet vilar på en patenterad ljudfot som effektivt reducerar ljudet. Det ger stor effekt i hem, idrottshallar och offentliga byggnader där man behöver en bra ljudmiljö.

Som husägare kan det vara bra att veta att alla golvsystem kan kompletteras med isolering som ger extra varma golv. Isoleringen består av form av särskilda golvspånskivor en isolerad undersida.

– Golvsystemen kan alltså ge bättre inomhusklimat, mer värme för fötterna och mer ventilation, men även öka golvets kapacitet att klara höga belastningar, berättar Göran.

Text: Maria Felldin / Tom Swales

Annons