Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning 15 feb 2023

Spännande kontraster med stål

Med utvalda och unika möbler i svart stål kan du skapa spännande och personliga kontraster i inredningen därhemma. Jenny Hammarlund hos möbelformgivaren TUNG berättar hur.

Raka linjer – ja. Hårda ytor – ja.  Stilrent och avskalat – ja. Allt det får du med möbler och inredningsdetaljer i stål – men det innebär inte att du måste sikta på en minimalistisk eller industriellt inspirerad inredningsstil därhemma för det. Tvärtom.

Kreativt och personligt

– Jag har inget emot minimalistiskt och industriellt, och visst passar stål utmärkt i de sammanhangen. Men för mig är det ännu mer spännande att låta utvalda möbler eller detaljer i stål skapa spännande kontraster i mer ”vanligt” inredda rum, säger Jenny Hammarlund hos möbelformgivaren TUNG.

Tänk ett soffbord eller ett sideboard som en kontrast mot en fluffig soffa, gosiga mattor, dekorativa textilier eller för all del grönskande krukväxter.

– Det hårda i plåten och det mjuka i andra delar av inredningen öppnar för möten som kan ge kreativa lösningar och personliga uttryck. Även så det svarta mot olika färgpaletter, såväl våra ljusa skandinaviska toner som de med mer färg i. Plötsligt händer det lite mer i rummet!

Unika möbler som ger elegans

Möbler i svart stål har blivit allt populärare de senaste åren och det finns en del att välja bland på marknaden. TUNG har tagit fram en egen kollektion baserad på valsad stål, alltså plåt, möbler som ger ett luftigt och elegant uttryck men som samtidigt tillför ett gott mått karaktär och dessutom kan bära en hel del.

– Vi vill skapa möbler med lång hållbarhet, och då menar vi såväl materialet och hantverket som den tidlösa formen. Alla våra möbler görs på beställning av erfarna hantverkare i vår verkstad i Höganäs,  Stålplåten är ett levande material med en struktur som varierar lite, därför blir varje möbel unik, berättar Jenny.

TUNG har bland annat tagit fram soffbord, sideboard, vedställ och blomlåda. Samt den så kallade Kub, en av de möbler som verkligen kan skapa den där lilla, speciella kontrasten i ett redan inrett rum. Kub är liten och nätt med ett mellanplan av klövermönstrad plåt, men väger hela 19 kilo.

– Kub kan användas som avlastningshylla, sideboard, sängbord och mycket mer – bara fantasin sätter gränserna. I ett av sina utföranden med hyllplanet höjt är den perfekt för förvaring av vinylskivor, som ju är så populära nu igen!

Text: Tobias Christoffersson

Annons