Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Byggnation 9 feb 2023

Så väljer du rätt entreprenör till ombyggnaden

Satsa på en totalentreprenör, välj ett företag med ett starkt lokalt nätverk och låt arbetet göras på löpande räkning. Det är några av de tips som Tobias Valfridsson på Valfridsson Bygg i Kungshamn ger till dig som göra en större ombyggnad eller renovering.

En ombyggnad eller en större renovering därhemma är ett projekt som kräver mycket såväl av dig som av de du anlitar för att göra jobbet: i tid och pengar, engagemang och kunnande. Betydelsen av att hitta rätt entreprenör och hantverkare går knappast att överskatta. Här tipsar Tobias Valfridsson, vd för Valfridsson Bygg i Kungshamn om några viktiga saker du ska tänka på när det är dags. Valfridsson Bygg är en väletablerad byggentreprenör på västkusten från Strömstad till Halland, med bred erfarenhet av totalentreprenader för såväl renoveringar och tillbyggnader som nyproduktion.

1) Anlita en totalentreprenör

Till ett större ombyggnads- eller renoveringsprojekt behövs i regel flera olika hantverkares tjänster: snickare, målare, elektriker, murare, VVS-tekniker för att nämna några. Att själv anlita dem alla och agera projektledare kan vara väldigt krävande.

– En totalentreprenör leder och planerar arbetet och hjälper dig med allt, hela vägen. För oss är det viktigt att ha ett brett eget kunnande och ett starkt nätverk av underentreprenörer i form av olika hantverkare men även till exempel byggkonstruktör för ritningar, berättar Tobias Valfridsson.

2) Välj en entreprenör med bred kompetens

– Att välja en totalentreprenör med gedigen erfarenhet och bred kompetens i det egna företaget är bra av flera anledningar: du får råd, förslag på och inspiration till lösningar och utföranden du inte själv kunnat föreställa dig. Vi agerar gärna ”bollplank” och är med renoveringsresan från början,

3) Välj en lokal entreprenör med goda referenser

– Som lokal entreprenör på västkusten har vi ett starkt lokalt nätverk av samarbetspartners, och det har både vi och våra kunder nytta av. Med kortare avstånd kan du som kund få ner kostnaderna lite grann, och det är lättare att höra efter om referenser i ditt eget närområde. Gemensamt för både bra och dåligt gjorda jobb är att nyheterna om dem sprids lätt…

4) Anlita på löpande räkning

Med fast pris betalar du en bestämd summa, även om den faktiska kostnaden skulle bli lägre eller högre. Med löpande räkning stämmer du och entreprenören av kostnaderna vecka för vecka.

– Löpande räkning blir så gott som alltid billigare. Väljer du fast pris måste din entreprenör ta lite höjd för oförutsedda saker som kan inträffa. Bättre då med ömsesidigt förtroende och en öppen, regelbunden dialog. Ha ett avstämningsmöte varje fredag, till exempel.

5) Det ska kännas bra från början

– De första kontakterna med din tänkta entreprenör är viktiga. Får du inte ett gott första intryck, känner du inte att ni förstår varandra från början, då kanske du ska ta ett varv till med andra kandidater. Det där tycker jag som entreprenör själv är lika viktigt från min sida. Det ska kännas bra från början.

Text: Tobias Christoffersson

Annons