Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Handel | Inredning | Livsstil 30 jun 2023

5 tips för dina handdukar och badlakan

Vad är GSM-värde och varför är det viktigt? Hur tvättar och torkar du bäst? Här är en snabbguide till att köpa och sköta om handdukar och badlakan med tips från Lerzan Dagli på textilwebbshopen LD Home.

Vissa gillar gardiner och behöver dem, andra inte. Vissa gillar mattor och behöver dem, andra inte. En hel del inredningsdetaljer där hemma är först som sist underkastade vårt tycke och smak, och konstigt vore det ju annars. Men så finns det även en del saker som vi liksom inte kan välja eller välja bort, som vi i princip inte klarar oss utan. Som till exempel handdukar.

Handdukar med lite mer färg

– Handdukar och badlakan är nyttoföremål som samtidigt kan tillföra inredningen, framför allt förstås i badrummet, färg, stil och känsla. Själv tycker jag dock att utbudet är lite tråkigt här i Sverige och det vill jag försöka ändra på genom att introducera handdukar, badlakan och badrockar med lite mer färg och mönster, säger Lerzan Dagli, som driver textilwebbshopen LD Home.

Lerzan kommer ursprungligen från Turkiet och det är från sitt tidigare hemland hon importerar sina varor.

– Mina handdukar är gjorda av 100 procent bomull av hög kvalitet. Turkisk bomull odlas framför allt vid Egeiska havet och är lite starkare än bomull från en del andra länder.

För Villanytts läsare delar Lerzan Dagli med sig av fem användbara tips: Två till när du ska köpa handdukar eller badlakan, tre till hur du bäst tar hand om dem.

1) Låt GSM-värdet vägleda dig

– GSM står får gram per kvadratmeter och är ett mått på tätheten hos bomullstyg. Med ett GSM på 250-350 får du en tunn handduk med en uppsugningsförmåga som tar slut fortare. Fördelen med en sådan handduk är att den torkar snabbare och kan därför vara praktisk att ha med sig, till träningen eller stranden exempelvis. Med ett GSM på 450-600 får du en tjockare, tyngre handduk som passar bra att ha hemma, medan GSM på mer än 600 är vanligt framför allt på hotell.

2) Köp certifierat

– OEKO-TEX Standard 100 är i min mening den viktigaste certifieringen att hålla utkik efter när du köper handdukar. Det är en global märkning som säkerställer att produkten är fri från skadliga ämnen och kemikalier.

3) Tvätta först

– Tvätta alltid nya handdukar, badlakan och badrockar innan du använder dem första gången. Först då aktiveras nämligen uppsugnings- och torkförmågan ordentligt.

4) Inget mjukmedel

– Använd inte mjukmedel eller sköljmedel när du tvättar. Handdukens uppsugningsförmåga försämras och livslängden förkortas. Kör handduken en kort stund i torktumlaren istället så blir den lika mjuk.

5) Torka rätt

– Det bästa sättet enligt mig är att först hängtorka handduken och sedan köra den 5-10 minuter i torktumlaren. Då spar du energi och slitage jämfört med en full tumling samtidigt som handdukarna blir mjuka och fluffiga. Om du endast hängtorkar, häng upp handduken utan veck för snabbare torkning.

Text: Tobias Christoffersson

Annons