Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 2 dec 2021

5 saker att tänka på när du väljer hantverkare

Dags att renovera, bygga om eller bygga till därhemma? Här är 5 saker du ska tänka på när du väljer hantverkare samt några kloka råd från en erfaren entreprenör.

Förr eller senare, ja kanske redan från början, behöver de flesta villaägare få arbete gjort på huset. Allt från att fräscha upp och fixa till lite med målning eller nya golv till större projekt som att lägga om taket eller renovera badrummet.

Här är fem saker du ska tänka på när du anlitar hantverkare för om- och tillbyggnad eller renovering därhemma, med kommentarer från Terence Karlsson, erfaren entreprenör som driver Amitus Bygg, Måleri och Entreprenad i Lysekil.

  1. Ha ett halvårs framförhållning

Räkna med ett halvår från första kontakt med entreprenörer till byggstart.

– Då hinner du ta in offerter och överväga dem i lugn och ro. Visst kan det gå snabbare, men du kan aldrig vara ute i för god tid. Många företag är också uppbokade månader i förväg, säger Terence Karlsson.

  1. Se till att anlita ett seriöst företag

Oändligt viktigt, förstås. Hos Skatteverket ser du om företaget är godkänt för F-skatt, vilket är en förutsättning för att få ROT-avdrag, hos Kronofogden om företaget har obetalda skulder. På schysstabyggare.se har branschorganisationen Byggföretagen en sökbar förteckning över garanterat seriösa företag.

– Tyvärr finns det en del oseriösa företag därute, och det är alltid mödan värt att göra lite research. Glöm inte att höra med grannar och vänner om deras rekommendationer också.

  1. Ta in offerter och skriv avtal

Ta in detaljerade offerter från ett par olika företag och skriv avtal med det du väljer.

– Själv åker jag gärna hem till kunden innan vi lämnar offert för att se de exakta förutsättningarna på plats. Varje projekt är unikt, säger Terence.

För större arbeten är det ofta en god idé att anlita en totalentreprenör som leder arbetet.

– Framför allt vid köks- och badrumsrenovering med många olika hantverkare inblandade. Då kan totalentreprenören ge en samlad offert till kunden och se till att arbetet flyter på som det ska.

  1. Löpande räkning ofta billigare än fast pris

Med fast pris betalar du en bestämd summa, även om den faktiska kostnaden skulle bli lägre eller högre. Med takpris får du ett uppskattat maxpris. Med löpande räkning stämmer du och entreprenören av kostnaderna vecka för vecka.

– Med bra kommunikation och förtroende blir löpande räkning i 9 fall av 10 billigare för kunden, det är min erfarenhet. Med fast pris måste entreprenören ha en marginal för oförutsedda kostnader.

  1. Dela upp större projekt och maxa ROT-avdraget

Med ROT-avdraget får du göra avdrag för 30 procent av arbetskostnaden, dock max 50 000 kronor per person (i hushållet) och år för både ROT och RUT.

– Väntar flera stora arbeten så kan det löna sig att dela upp dem så att ROT-avdraget ”räcker”. Ska du renovera två badrum, gör det ena i år och det andra nästa, till exempel.

Annons