Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation 6 sep 2023

3 tips till dig som vill skaffa solceller

Funderar du liksom många andra på att skaffa solceller till ditt tak för att producera egen grön el och minska dina kostnader? Här är tre tips på saker du ska tänka på, från Denis Basic hos erfarna leverantören Swe Energy Solutions.

Många, många är de svenskar som vill installera solceller. Vi ser snart en anläggning på vart och vartannat villatak runtom i landet – och det är inte precis konstigt. Med en solcellsanläggning på ditt tak och egen, förnybar solel inte bara minskar du dina energikostnader, du ökar ditt oberoende av en orolig och oförutsägbar elmarknad – samtidigt som du bidrar till en bättre, mer hållbar värld.

För dig som står i begrepp att verkligen ta steget och satsa på solceller, så ger här Denis Basic på Swe Energy Solutions tre bra och tänkvärda tips. Swe Energy Solutions är en ganska ny solcellslevereantör på marknaden, men ett företag som består av erfarna medarbetare med stor erfarenhet och expertis vad gäller solceller.

1) Välj en leverantör som gör personligt besök

– Alla seriösa solcellsföretag börjar med att göra ett hembesök hos dig. Det är endast genom att se de exakta förutsättningarna på plats och i lugn och ro prata igenom möjligheterna tillsammans som du kan få en solid och realistisk kalkyl i offerten. Välj bort anbud per telefon baserat på satellitbilder. Ta in minst 2-3 offerter och var noga med att kolla upp referenser, till exempel på Greenmatch, säger Denis.

2) Sparat eller lånat kapital är inte nödvändigt

– Idag behöver du inte tvunget ha ett sparat eller lånat kapital till hands för att komma igång med ditt solcellsprojekt. Vi på Swe Energy Solutions till exempel erbjuder fler olika flexibla finansieringsalternativ som gör att du slipper ligga ute med pengar. Första fakturan kommer månaden efter solcellerna är monterade och klara och slutbesiktningen har gått igenom.

3) Höjt solcellsavdrag utöver ROT-avdraget

– Du vet väl att skattereduktionen för solceller har höjts igen, från 15 till 20 procent av totalsumman för arbete och material? Ska vi vara helt exakta så är procentsatsen faktiskt 19,4! Detta så kallade avdraget för grön teknik ska alltså inte förväxlas med ROT-avdraget, som du har ändå om du vill göra andra renoveringar därhemma.

Text: Tobias Christoffersson

Annons